Bilgi Güvenliği Politikası
Metahukuk Yazılım Teknolojileri Anonim Şirketi bilgi güvenliği standartları ve politikaları
Amaç
Metahukuk Yazılım Teknolojileri Anonim Şirketi'nin ("Metahukuk") bilgi güvenliği yönetim sisteminin bir parçası olarak, bilgi varlıklarının toplanması, değerlendirilmesi, raporlanması ve paylaşılması süreçlerinde uygulanacak güvenlik tedbirleri ve prensiplerine ilişkin esasları belirlemek amacıyla hazırlanmıştır. Bu politika, bilginin gizliliğinin, bütünlüğünün ve erişilebilirliğinin sağlanması için gerekli kontrolleri içermektedir.
Kapsam
Bu doküman Metahukuk içerisinde çalışan her personeli bağlayıcı niteliktedir. Politikaların ihlali durumunda İnsan Kaynakları Disiplin Yönetmeliği kapsamında gerektiğinde kurum içinde ihlalde bulunan adına yasal işlem yapılabilir.
Bu politika bilgi güvenliğinin sağlanması için ve bilgi sistemleri tasarlarken veya işletirken uyulması gereken asgari kuralları açıklamaktadır. Ayrıca Metahukuk'da bu amaca yönelik olarak yayınlanmış tüm Bilgi Güvenliği politikaları için şemsiye oluşturmaktadır.
Bu politikalar temel olarak aşağıda belirtilen hedefleri amaçlamaktadır:
- Bilgi Sistemlerinde paylaşılmakta olan her türlü verinin güvenliğini sağlamak
- İş devamlılığını sağlamak ve güvenlik ihlalinden kaynaklanabilecek kanuni riskleri en aza indirmek
- Kurumun itibarını ve yatırımlarını korumak
1- E-Posta Politikası
Bu politika şirket içerisinde e-posta altyapısına yönelik kuralları içermektedir. Kurum içerisinde kullanılan e-posta hesapları kurum kimliği taşımaktadır. Kurum bünyesinde oluşturulan e-posta hesaplarının tüm personeller için doğru kullanımını kapsamaktadır. E-Postlara şirket içi belirtilen kurallar ve düzenlemeler doğrultusunda kullanılmalıdır.
2- Şifre Politikası
Bu politikanın amacı güçlü bir şifreleme oluşturulması, oluşturulan şifrenin korunması ve şifrenin değiştirilme sıklığı hakkında standartlar oluşturulmasıdır. Şifreler Bilgi Teknolojisi (BT) birimi tarafından oluşturulan kurallara göre oluşturulacak ve kullanılacaktır.
3- Anti-Virüs Politikası
Bu politika kurum içindeki tüm PC tabanlı bütün bilgisayarları kapsamaktadır. Bunlar tüm masaüstü ve dizüstü bilgisayar ve sunuculardır.
- Anti virüs yazılımının sürekli olarak çalışır durumda olmasından ve güncellenmesinden Bilgi Sistemleri Yöneticileri sorumludur.
- Tüm bilgisayarlar ve sunucularda standart ve tek anti-virüs yazılımı yüklüdür.
- Güncellemeleri otomatik olarak kullanıcı müdahalesi olmadan merkezi sunucu üzerinden yapılmaktadır.
- Virüs bulaşan bilgisayar tam olarak temizlenmeden ağa eklenmez.
4- İnternet Erişim ve Kullanım Politikası
Bu politikanın amacı internet kullanıcılarının güvenli internet erişimi için gerekli olan kuralları kapsamaktadır. İnternet erişim politikası BT tarafından yayınlanmakta ve kullanıcılara aktarılmaktadır.
5- Sunucu Güvenlik Politikası
Bu politikanın amacı kurum bünyesindeki sunucuların temel güvenlik konfigürasyonlarının nasıl olması gerektiğini belirtir. Bu temel güvenlik konfigürasyonların yapılmasından ve işletilmesinden Bilgi Sistemleri sistem yöneticisi sorumludur.
Genel Konfigürasyon Kuralları:
- Sunucular üzerindeki kullanılmayan servisler ve uygulamalar kapatılmaktadır.
- Uygulama servislerine erişimler loglanmakta ve erişim kontrol logları incelenmektedir.
- Sunucu üstünde çalışan işletim sistemlerinin, hizmet sunucu yazılımlarının, yönetim yazılımlarının vb. koruma amaçlı yazılımların kontrollü sürekli güncellenmesi yapılmaktadır.
- Sunucular fiziksel olarak korunmuş sistem odalarında korunmaktadırlar.
6- Ağ Cihazları Güvenlik Politikası
Bu politika kurumun ağındaki yönlendirici (router) ve anahtarların (switch) sahip olması gereken minimum güvenlik konfigürasyonlarını tanımlamaktadır.
- Bilgisayar ağında bulunan tüm cihazların ip'leri ve mac adresleri aktif cihaz listesinde yer almaktadır.
- Yönlendirici ve anahtarlarda enable şifresi kodlanmış şekilde saklanmaktadır.
- Yönlendirici giriş portuna gelen IP adresleri kullanıcı şifresi ile kabul edilir.
- Yönlendirici ve anahtarlarda çalışan güvenli web servislerine erişim sadece Bilgi Sistemleri çalışanlarına verilmektedir.
7- Ağ Yönetimi Politikası
Ağ yönetim politikası, ağın güvenliği ve sürekliliğini karşılayan kuralları belirlemekte, standartlaştırılmasını amaçlamaktadır.
- Bilgisayar ağlarının ve bağlı sistemlerinin iş sürekliliğini sağlamak için yedeklilik sağlanmaktadır.
- Ağ üzerinde kullanıcının erişebileceği servisler kısıtlanmaktadır.
- Sınırsız ağ dolaşımı engellenmiştir.
- İzin verilen kaynak ve hedef ağlar arası iletişimi aktif olarak kontrol eden teknik önlemler alınmıştır (Firewall vb.).
8- Uzaktan Erişim Politikası
Bu politikanın amacı herhangi bir yerden kurumun bilgisayar ağına erişilmesine ilişkin standartları saptamaktır. Bu standartlar yetkisiz kullanımdan dolayı kuruma gelebilecek potansiyel zararları en aza indirmek için tasarlanmış olup, uzaktan erişimin güvenli şekilde gerçekleşmesini amaçlamaktadır.
9- Kablosuz İletişim Politikası
Bu politika kurum bünyesinde kullanılabilecek bütün kablosuz haberleşme cihazlarını (dizüstü bilgisayar, akıllı cep telefonları, PDA, tablet vs.) kapsamaktadır. Kablosuz cihazların gerekli güvenlik tedbirleri alınmaksızın kurumun bilgisayar ağına erişimini engellemeyi amaçlamaktadır.
10- İş Sürekliliği Yönetimi Politikası
Bilgi güvenliği ve iş sürekliliğiyle ilgili standartlar belirlenmektedir.
Bu kapsamda:
- Bilgi sisteminin kesintisiz çalışması için gereken önlemler alınmıştır.
- Kurum bilişim sistemlerinin kesintisiz çalışmasını sağlanması için aynı ortamda kümeleme (cluster), uygulanmaktadır.
- Acil durumlarda sistem logları yedeklenmektedir.
- Bir güvenlik ihlali yaşandığında BT çalışanlarına acil olarak bilgilendirilmektedir.
11- Kimlik Doğrulama ve Yetkilendirme Politikası
Bu politika kurumun bilgi sistemlerine erişimde kimlik doğrulaması ve yetkilendirme politikalarını tanımlamaktadır. Bilgi sistemlerine erişen kurum çalışanları ve kurum dışı kullanıcılar bu politika kapsamındadır.
- Kurum sistemlerine erişebilecek kurumdaki kullanıcıların ve kurum sistemlerine erişmesi gereken diğer firma kullanıcılarının hangi sistemlere, hangi kimlik doğrulama yönetimi ile erişebileceğini tanımlamaktadır.
- Gerekli minimum yetkinin verilmesi prensibi benimsenmektedir.
- Erişim ve yetki seviyeleri belirli periyotlarda kontrol edilip gerekli durumlarda güncellenmektedir.
12- Veri Tabanı Güvenlik Politikası
Kurumdaki veritabanı sistemlerinin kesintisiz ve güvenli şekilde işletilmesine yönelik standartları tanımlar. Tüm veritabanı sistemleri bu politikanın kapsamındadır.
- Veritabanı sistemleri envanteri ve bu envanterden sorumlu kişiler tanımlanmıştır.
- Veritabanı işletim kuralları belirlenmiştir.
- Veritabanı sistem logları tutulmakta, gerektiğinde bilgi işlem departmanı tarafından kontrol edilmektedir.
13- Teknik Açıklık Yönetimi Politikası
Bilgi sistemlerinde var olan teknik açıklıkların tespit edilmesi, açıklıkların değerlendirilip önlemlerin ortaya konması, uygun önlemlerin seçilerek uygulanması ve uygulama sonuçlarının gözlenmesine yönelik "Teknik Açıklık Yönetimi Politikası" yürürlüktedir. Metahukuk&apos'da üçüncü parti bağımsız firmalarca penetrasyon testi yapılabilir.
14- Görevler Ayırımı
Metahukuk'nin de varlıklarının yanlışlıkla ya da kasıtlı olarak yanlış kullanım riskini azaltmak için yetkilendirmeler kurallara bağlanmıştır.
Kuruluş varlıklarının yanlış kullanımını azaltmak amacıyla çelişen görevler ve sorumluluklar ayrılır.
15- Değişim Yönetimi Politikası
Kurum bilgi sistemlerinde yapılması gereken konfigürasyon değişikliklerinin güvenlik ve sistem sürekliliğini aksatmayacak şekilde yürütülmesine yönelik politikaları belirlemektedir.
16- Bilgi Sistemleri Yedekleme Politikası
Bu politika kurumun bilgi sistemleri yedekleme politikasının kurallarını tanımlamaktadır. Tüm kritik bilgi sistemleri ve bu sistemleri işletilmesinden sorumlu çalışanlar bu politika kapsamındadır. Ayrı bir 'Veri Yedekleme Politikası' belirlenmiştir.
17- Kişisel ve Harici Ekipmanların Kullanımı Politikası
Bu politika kurum çalışanlarının ve üçüncü parti firmaların kendi bilgi işleme ekipmanlarını Metahukuk&apos'nin bünyesinde ya da uzaktan bağlantı yaparak iş amaçlı kullanmasındaki kuralları belirler.
- Prensip olarak Metahukuk&apos'nin çalışanlarının kendi özel ekipmanlarını iş amaçlı kullanmalarına müsaade edilmez.
- İstisnai durumlarda bu türden ekipmanların iş amaçlı kullanımı yalnızca uzaktan bağlantı (VPN) altyapısıyla mümkündür.
18- Veri Transfer Politikası
Bu politikanın amacı üçüncü parti kişi ve kuruluşlarla ve kurum içi çalışanlarla bilginin taşınması sürecinde izlenecek yöntemleri belirlemektir.
- Tüm bilgi varlıklarının taşınması ve aktarılması varlık sahibinin bilgisi ve onayıyla mümkündür.
- Taşıma ya da aktarma sürecinde bilgi güvenliği gereksinimleri yerine getirilmeli.
- Bilgininin elektronik ortamda transferinde "Gizli" ve "Kişisel" etiketli veriler şifrelenmelidir.
19- Risk Yönetimi Politikası
Metahukuk'da Risk Yönetimi; Kurumun Stratejik Hedeflerini gerçekleştirme sürecini olumsuz yönde etkileyebilecek risk faktörlerinin belirlenmesi, ölçülmesi ve en alt düzeye indirilmesi sürecidir.
20- Kriptografik Kontroller ve Anahtar Yönetimi Politikası
Veriyi korumanın yollarından biri de şifrelemedir. Hassas bilgiler bilinen ve test edilmiş şifreleme yöntemleri ile saklanmalıdır.
Metahukuk'te Kriptografik Kontroller aşağıdaki maksatlarla kullanılır:
- Gizlilik: Saklanan veya iletilen hassas veya kritik bilgiyi korumak için şifrelemenin kullanılması
- Bütünlük/Güvenilirlik: Saklanan veya iletilen hassas veya kritik bilginin güvenilirlik veya bütünlüğünü korumak için sayısal imzaların veya mesaj doğrulama kodlarının kullanılması
- İnkar edilemezlik: Bir olay veya faaliyetin oluşumu veya oluşmadığının kanıtını elde etmek için kriptografik tekniklerin kullanılması
21- Bilgi Sistemleri Kabul Edilebilir Denetim Koşulları Politikası
Amaç: Kurum Bilgi sistemlerine yapılan denetimlerin süreçler üzerinde yapacağı bilgi güvenliği etkilerini azaltmak.
Kapsam: Kurum Bilgi sistemlerine yapılan iç ve dış denetimler
22- Fikri Mülkiyet Hakları Politikası
Fikri mülkiyet hakları; yazılım veya belge telif haklarını, tasarım haklarını, markaları, patentleri ve kaynak kod lisanslarını kapsar.
- Tüm çalışanların sorumluluğundadır. Kuruluşumuz ulusal ve uluslararası tüm yasa ve düzenlemelere uymayı taahhüt eder.
- Yazılım ve diğer ürünlerinin yasal kullanımını belirleyen fikri mülkiyet haklarına uyum İnsan Kaynakları politikasında ele alınmış olup tüm çalışanlara okutturularak imza alınmıştır.
- Yazılım ve lisanslar satın almaları telif haklarının ihlal edilmemesini temin etmek için sadece bilinen ve seçilmiş tedarikçilerden alınır.
Politika Uyumu ve Yaptırımlar
Bu politikalar Metahukuk'un bilgi güvenliği standartlarını belirler ve tüm çalışanlar için bağlayıcıdır. Politikaların ihlali durumunda İnsan Kaynakları Disiplin Yönetmeliği kapsamında gerekli yasal işlemler uygulanabilir.